Seznam a číselné označení potravinových alergenů

04.01.2015 00:00

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014.


Z tohoto důvodu i naše provozovna začíná od 13.12.2014 uvádět alergeny u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je možné nalézt na webových stránkách po pravé straně v bloku "Seznam alergenů". Jednotlivé alergeny jsou očíslovány a jednotlivá čísla jsou uvedena vždy za pokrmem v jídelním lístku.

 

Seznam a číselné označení potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU

  • 1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • 2. korýši a výrobky z nich
  • 3. vejce a výrobky z nich
  • 4. ryby a výrobky z nich
  • 5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • 6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7. mléko a výrobky z nich
  • 8. skořápkové plody a výrobky z nich – všechny druhy ořechů
  • 9. celer a výrobky z něj
  • 10. hořčice a výrobky z ní
  • 11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích oxidu siřičitého vyšších než 10 mg/kg
  • 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • 14. měkkýši a výrobky z nich